Как да разпознаем затлъстяването и как да се справим с него?

Прекомерното тегло се дължи на дисбаланса в консумираните калории в сравнение с изгорените калории в резултат на физическа активност. С други думи, тя става мазнина, ако калориите са по-високи от изгорените калории.
Взаимодействието между следните фактори, свързани главно с начина на живот, силно допринася за увеличаване на теглото и следователно, ако не се поправя, натрупва мазнини и наднормено тегло или затлъстяване.

Откъде идва затлъстяването?

Затлъстяването, въпреки че е известно от векове, е вписано в Международния списък на болестите и здравните проблеми на Световната здравна организация (СЗО) едва през 1966 г. (по кода Е66). Почти веднага се признава за най-голямата и най-опасна, но и изключително сложна и все още малко известна болест на цивилизацията.
 
Причината за затлъстяването е повече от необходимото за нормалното функциониране на количеството храна. Излишната храна, която не се превръща в енергия, “натрупва” в нашето тяло под формата на мастна тъкан – което е най-видимият страничен ефект на болестта. “Виновниците” на затлъстяването са хормони, които реагират на предаването на ситост и глад към мозъка. Сред тях най-важното е грелин, секретиран от клетки, разположени в стените на стомаха.
 
Всеки от нас се ражда с храносмилателна система, която не е приспособена да приема храна отвън. Храненето на бебето първо с майчино мляко, след това заместване на млякото, а след това и с други напитки, пасти и накрая твърди храни се използва, за да направят стомаха, червата и другите органи на храносмилателната система свикнали да работят в нови условия. По това време се формира и система за секреция на грелин и други хормони на глад / ситост, която се регулира от времето и размера на консумираните ястия. По това време е най-лесно да се наруши работата на грелин чрез т.нар прехранване на детето.
 
Лекарите посочват съществуването на около 50 фактора, които могат да нарушат работата на грелин и в същото време предупреждават, че може да има дори няколко хиляди, защото генезисът на заболяването със затлъстяване все още се изследва.

Затлъстяването води до по-голям риск за здравето на мъжете от жените

При мъжете, затлъстяването се превръща в голямо количество корема мазнини. За жените мазнините са повече върху бедрата и бедрата. Така наречените “ябълка форма” за мъжете и “круша форма” за жените.

Мазнините в стомаха, около органите са опасни мазнини. Тази мазнина увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2. Това е добра причина за ограничаване на коремната обиколка. Ако мъжете имат обиколка на талията по-голяма от 102 см, рискът се увеличава толкова много, че е важно да отслабнете.

Между другото, разпределението на мазнините при жените се променя след преминаване: те се променят от “формата на круша” към “формата на ябълката”.

прекалена пълнота

Как да се лекува?

Изхвърлянето на ненужни килограми е не само естетика, но и здраве. Всеки, който иска да води здравословен начин на живот, трябва да започне с промяна на диетата и начина си на живот. Не е нужно да прилагате ограничителна диета незабавно! Всичко, което трябва да направите, е да приложите няколко прости правила и след няколко дни ще усетите ясна разлика. Първо, прави редовно хранене и не ни гони. Яжте “с главата си” и нека се наслаждаваме на това, което ни дава природата. Нека обърнем внимание и на начина на живот. Разбира се, не всеки може да си позволи да си купи билет за физическо и финансово обучение, но си струва да се отделя повече време за разходки и екскурзии до басейна. Дори такива прости дейности правят чудеса. Трябва също да помним, че трябва да се консултираме с гериатрик или диетолог, който взема предвид както възрастта, така и болестта на пациента, за да евакуират ненужните килограми, особено след 60-годишна възраст, така че храната наистина да се подобри!

Диета с активен човек – пример от менюто

 • закуска:
  700 ккал – енергийна мюсли, чаша сок от грейпфрут.
 • Закуска II:
  280 ккал – задочник от ориз и ябълки, чаша кафе без захар.
 • обяд:
  1010 ккал – картофена супа с домати (250 мл), телешки кнедли в гъбен сос (150 г), елда (50 г – тегло преди готвене), варено цвекло (150 г), холандска салата цикория (150 г), стъкло Компот Мирабел.
 • закуска:
  285 ккал: натурално кисело мляко без захар (150 мл) и праскови (150 г), сандвич от тиквен хляб с нискокалоричен маргарин и сливово сладко (25 г), чаша кафе без захар.
 • вечеря:
  555 ккал: тортила с 3 варени яйца, лук и свинска шунка (30 г), салата от домати и лук (150 г), чаша чай без захар и лимон.
pl cs es fr it nl pt ro sv de hu hr el sk
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Диетолог съм не само по образование, но преди всичко по призвание. Знанията си получих в един  от най-добрите институти в България. Имам практически опит с възрастни хора, с пациенти с диабет, с повишено артериално налягане, с хора със затлъстяване и  наднормено тегло. Помагам  да се променят хранителните им навици и да се модифицира диетата така, че да се подобри самочувствието и резултатите от биохимичните изследвания. Съставям индивидуални менюта, приспособени към начина на живот и здравния статут. Повишавам своите знания  също в областта на хранителните добавки. За мен е важно всички необходими витамини да са на съответното ниво. Старая се да имам добър контакт с пациента, защото неговият успех е и мой успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Отметката GDPR е задължителна

*

Приемам